Ulkomaiset verkkoapteekit

Kauniita valkoisia kukkia

Valtaosa internetissä toimivista lääkkeiden välitys- ja kauppapalveluista ovat laittomia ja näin ollen myös erittäin vaarallisia. Ulkomailla toimivat verkkoapteekit on siis hyvä tarkastaa kahteen kertaan ennen kuin erehtyy tekemään tilauksen. Euroopan unionin alueella käytössä on yhteinen tunnus, josta laillisen ja turvallisen verkkoapteekin voi tunnistaa. EU:n ulkopuolella toimivista verkkoapteekeista onkin jo huomattavasti vaikeampi sanoa, onko kyseessä laiton vai laillinen yritys.

 

Väärennetty lääke on terveysriski

Jos lääkkeitä tilaa internetin kautta, ja varsinkin ulkomailta käsin toimivilta jälleenmyyjältä, riski väärennetyn lääkkeen saamiselle on suuri. Jos virallinen taho ei valvo nettikauppaa, väärennetty lääke saattaa jopa koitua kohtalokkaaksi joutuessaan vääriin käsiin.

 

Valmisteiden aitoudesta on tavallisen kuluttajan vaikea tehdä minkäänlaista johtopäätöstä. Saattaa olla, että lääkepakkauksen sisällä on perinteinen ohjepaperi, mutta itse lääke ei vastaakaan sitä, mitä on odotettu. Epäilyttävissä tilanteissa on aina syytä ottaa yhteyttä Suomessa toimivaan terveydenhuoltoalan ammattilaiseen.

 

Nykypäivänä ulkomailla toimivien lääkejakeluyritysten internet-sivut voivat olla hyvinkin taidokkaasti ja ammattimaisesti tehtyjä vaikka tosiasiassa yritys olisi täysin laiton. Kuluttaja pyritään vakuuttamaan hienoilla ja toimivilla nettisivuilla lääkkeiden aitous ja yrityksen laillisuus. Laiton verkkoapteekki on myös riski kuluttajan tiedoille, sillä salaamattomassa ympäristössä pankkikortin tiedot on helppo jakaa eteenpäin, josta puolestaan aiheutuu vakava taloudellinen riski.

 

Varmista verkkoapteekin laillisuus

Tutustu huolellisesti verkkoapteekkiin, josta harkitset tilaavasi tuotteita. Ota selvää, kuka on yrityksen omistaja ja missä maassa se toimii. Selvitä asiakasarvosteluja, ja hae internetin hakukoneilla mahdollisia kokemuksia kyseisestä verkkoapteekista.

 

Laillinen toimija ilmoittaa verkkosivuillaan avoimesti tiedot rekisteröidystä osoitteestaan, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen yhteydenottoja varten. Laillinen verkkoapteekki useimmiten myös ilmoittaa näyttävästi oman lisenssinumeronsa ja sen tiedot sivuillaan.

 

Jos et löydä verkkosivuilta edellä mainittuja tietoja, kyseessä on todennäköisesti huijaus. Myös muiden ihmisten kokemukset saattavat auttaa selvittämään mahdollisen kalasteluyrityksen tai epäluotettavuuden.

 

On myös hyvä muistaa, että laillisesta verkkoapteekista ei voi ostaa reseptilääkkeitä ilman reseptiä. Jos apteekki tarjoaa reseptilääkkeet ilman määräystä, tämä on usein selkeä merkki laittomuudesta ja huijausyrityksestä.

 

Ota maahantuonnin rajoitukset huomioon

Muista, että toimit omalla vastuullasi tilatessasi lääketuotteita ulkomailta. Huomioi siis mahdolliset rajoitukset maahantuontia koskien, jotta vältät pettymykset ja ongelmat. Lääkkeiden maahantuonti Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kielletty, ja vastuun kantaa aina tilaaja. Euroopan talousalueen ulkopuolelta tilatut lääkkeet katsotaan laittomaksi lääkekaupaksi.

 

Muistilista ulkomailta tilatessasi

Jos harkitset tilaavasi ulkomaisesta verkkoapteekista mitä tahansa, muista aina pitää huoli, että tarkistat seuraavat asiat ennen tilauksen lähettämistä:

 

  • Selvitä ulkomailla toimivan yrityksen tiedot ja laillisuus etsimällä nettisivuilta yhteystiedot ja hakemalla muita asiakaskokemuksia. Epäilysten herätessä voit myös ottaa yhteyttä yritykseen.
  • Tarkista yrityksen laillisuus etsimällä Euroopan unionin yhteistunnus yrityksen kotisivuilta.
  • Älä luota pelkästään toimiviin ja helppokäyttöisiin internet-sivuihin vaan selvitä yrityksen taustat ennen tilaamista.
  • Tarkasta, ettei apteekki toimita reseptilääkkeitä ilman reseptiä. Huomio myös, että esimerkiksi laihdutus- ja erektiolääkkeet lasketaan reseptilääkkeiksi. Reseptilääkettä tilatessa tulee aina olla voimassa oleva e-resepti.
  • Lääkkeitä Euroopan talousalueelta voi vastaanottaa postitse vain enintään kolmen kuukauden käyttöä varten. Tämä on tilauskohtainen rajoite.
  • Lääkkeiden vastaanottaminen on laitonta Euroopan talousalueen ulkopuolelta, ja kiinni jäämisestä voi seurata rangaistus.
  • Tarkasta aina tilaamaasi tuotetta koskevat maahantuontisäännökset ja –rajoitukset.
  • Ulkomailta tilatessa vastuu on aina tilaajalla tai maahantuojalla.
  • Ulkomaisista verkkoapteekeista ei saa tilata huumausaineita sisältäviä lääkkeitä tai muita tuotteita.
  • Jos epäilet tuotteen aitoutta, tarkistuta se suomalaisella terveydenhuoltoalan ammattilaisella ennen kuin aloitat sen käytön.